dilluns, 21 de març del 2016

BARRANC DE CALA'N PORTER

 Excursió del segon trimestre. TRAM 16. Son Bou – Cala'n Porter

Avui hem partit des de Llucalari per fer el camí un poc més curt. Caminant, caminant hem arribat  al Camí dels Horts on ens hem endinsant en el barranc de Cala'n Porter i a poc a poc la caminada s'encaixat entre els penyals fins que hem arribat a la part més baixa on hi ha tots els hortals. Finalment hem anat a jugar a la platja. HO HEM PASSAT MOLT BÉ!

Què és un barranc i on es localitza el de Cala’n Porter.
Una de les característiques del migjorn de Menorca és la presència dels barrancs. El seu orígen es troba en la dissolució de la pedra calcàrea tova (marès) per l’aigua, tant la que cau directament amb la pluja damunt la penya, com la que procedeix dels torrents que es formen a la tramuntana de l’illa, caracteritzada per les terres impermeables que acumulen aigua en superfície. Tot açò ha provocat que amb el temps es formin aquestes escletxes gegantines damunt la plataforma de marès de l’illa.
El barranc de Cala’n Porter ocupa una bona part de la franja sud del municipi d’Alaior. Neix als plans d’Alaior (on hi ha l’aqüífer principal de la població).

*BARRANC: Escletxa gegantina que s'ha format amb la dissolució del marès per l'aigua de la pluja i del torrent.

Per què hi tenim fruiters a alguns barrancs de Menorca?
Així com les muntanyes, que per la seva alçada tenen un clima diferent, passa cosa semblant en els barrancs, que són com a muntanyes invertides.

Durant l’hivern, l’aire fred, que sempre pesa més que el calent, s’acumula dins el fons del barranc, per açò en aquesta estació els barrancs són freds i humits. Però aquestes mateixes condicions de fredor i frescor són les més convenients per a certs arbres fruiters que necessiten de temperatures fresques durant l’hivern per poder florir en abundància a la primavera. Aquest és el cas d’arbres com la pomera, el cirerer, la perera,..etc.
Climàticament els barrancs encara tenen un benefici tant o més important: la protecció del vent. El principal factor limitant a Menorca pel cultiu dels fruiters és el vent de tramuntana. Aquest vent sec i fred té diversos efectes negatius damunt els arbres: crema els brots tendres, asseca les fulles, fa caure la fruita, dificulta la pol.linització de les flors, etc. És per açò que fora dels barrancs a Menorca pràcticament no hi ha plantacions importants d’arbres fruiters.
Una altre avantatge dels barrancs són les seves terres. La terra cultivable que hi ha al seu fons és fruit de milers d’anys d’acumular-s’hi terres arrossegades per les torrentades i de matèria oargànica generada principalment per la mateixa vegetació natural. El resultat són unes terres fondes, ben grasses (amb prou aliment) i amb una estructura adequada al cultiu de la majoria de plantes.
Si a la qualitat de les terres hi afegim la disponibilitat d’aigua, llavors s’entén que els barrancs siguin el lloc més adient per cultivar-hi els arbres fruiters. Aquests, en ser plantes llenyoses amb un cicle de cultiu llarg (viuen com a mínim 5 o 6 anys) necessiten unes condicions estables per un periode de temps també llarg. Aquestes condicions constants amb tot el que hem dit abans on millor les trobam a Menorca és precisament dins els barrancs.


Barranc de Cala'n Porter on PhotoPeach Platja de Cala'n Porter on PhotoPeach

5 comentaris:

  1. He xalat molt a l'excursió, i hem apres moltes coses.Gracies Xus i Laura!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també he xalat amb voltros. Us heu portat molt bé, ha estat un plaer.

      Elimina
  2. Amb ses caretes es pot veure com han xalat... molt guapa s'excursió i per sort ha fet bon temps.
    Familia d'en Martí

    ResponElimina
  3. VAIG ARRIBAR A CASA PLE D'ARENA!!!! LUCAS

    ResponElimina