diumenge, 23 d’octubre de 2016

GASTRONOMIA ANTIGA DE LA FESTA DE TOTS SANTS, per Bep Al·lès


Com totes les celebracions, la festivitat de Tots Sants té també la seva pròpia gastronomia, i no sols a la nostra illa sinó arreu del món. Ara la influència americana ens està imposant de cada vegada més el “Halloween” amb els seus dolços, galetes i pastissos entorn a la carabassa.
Avui en dia la gastronomia de Tots Sants està pràcticament limitada als bunyols i panellets, però com veurem a Menorca hi havia molta més riquesa gastronòmica per a celebrar aquest dia.
Llentiscles
El refranyer popular diu “Per Tots Sants murtons i aglans, cames seques i esclata-sangs” o “Per Tots Sants arboces i aglans, llentiscle madura i esclata-sangs”, per tant ens indica que és hora d’anar a recollir aquests fruits silvestres, dels que avui pràcticament només anam a cercar els esclata-sangs i cames seques i, encara un poc les arboces. De murtons ja no se'n troben i els aglans els podem veure enterra, als alzinars, sense gairebé més profit que menjar per als porcs.

Arboces
Murtons
Si ens centram amb aquests productes de la tardor, els esclata-sangs podrien ser un dels menjars d’aquesta diada. Les receptes més comuns a la nostra illa són a la brasa o fregits, amanits tant d’una manera com de l’altra amb all i julivert picats, un pols de sal i un altre de pebre dolç. També es cuinen amb arròs, un arròs dins el “tià” amb esclata-sangs, cames seques i llom de porc és un dels grans plaers culinaris de la nostra gastronomia casolana. Les cames seques, són també un dels reis dels bolets, es cuinen amb carn de porc i sobrassada, o amb altres carns.

Esclata-sangs

Aglans
Abans l'aglà formava part de la cuina menorquina de subsistència, se'n feien “amargos” dels aglans dolços, com també farina, o es menjaven com a fruit sec. Les arboces, avui en dia es perden madurant als seus arbres, ja que pràcticament no es recullen. Amb les arboces se'n feien melmelades i confitures, també licors o formaven part dels postres com per exemple el brossat amb mel i arboces, que ben bé podria ser una de les postres d’aquests dies. La magrana és també una de les fruites de Tots Sants. Un postre antic de la nostra gastronomia fet amb aquesta fruita de tardor son les magranes amanides amb vi dolç o moscatell i canyella en pols.
Rebosteria perduda
Potser sigui la rebosteria el que més hem conservat de la festa de Tots Sants, però també apuntar que productes que avui consideram ben nostres com és el cas dels bunyols o dels panellets, són també costums que ens van venir de fora.
Per Tots Sants, a Menorca el postre més típic d’aquell dia era la mel i mantega, com també eren típics d’aquell dia els ja desapareguts panets de mort
Molts podem pensar que els bunyols de Tots Sants són una cosa ben nostra, i avui en dia sí que ho són, però els bunyols són, segons Ballester, influència de la península, però amb varis segles de presència a la nostra illa. Els bunyols de Tots Sants, o bunyols de forat es poden fer de pasta d’ensaïmada o bé aquells més antics fets amb pasta de moniato o de patata. El que sí sembla ser ben nostre és el costum de menjar-los mullats amb arrop de raïm. També és costum mullar es bunyols, ensucrats, amb mel de Menorca. Avui en dia, menjar bunyols per Tots Sants és potser la tradició més arrelada a l’illa.
Els panellets també formen part del nostre receptari de Tots Sants, són de procedència catalana.
Els panellets més tradicionals són els de pinyons. El panellet és una bolla que es guarneix de fruits secs com és el cas del pinyons, com també d’ametlles, avellanes…. Altres panellets porten essències com les de cafè, maduixa o granadina, xocolata, etc.


Finalment, un altre dels postres antics de Tots Sants eren els moniatos al forn, que bé es podien menjar tal qual com a postre o bé mesclats amb mel.

Panellets

3 comentaris: