Com
totes les celebracions, la festivitat de Tots
Sants
té també la seva pròpia gastronomia, i no sols a la nostra illa
sinó arreu del món. Ara la influència americana ens està imposant
de cada vegada més el “Halloween” amb els seus dolços, galetes
i pastissos entorn a la carabassa.
Avui
en dia la gastronomia de Tots Sants està pràcticament limitada als
bunyols i panellets, però com veurem a Menorca hi havia molta més
riquesa
gastronòmica
per a celebrar aquest dia.
Llentiscles |
El
refranyer popular diu “Per Tots Sants murtons i aglans, cames
seques i esclata-sangs” o “Per Tots Sants arboces i aglans,
llentiscle madura i esclata-sangs”, per tant ens indica que és
hora d’anar a recollir aquests fruits silvestres, dels que avui
pràcticament només anam a cercar els esclata-sangs i cames seques
i, encara un poc les arboces. De murtons ja no se'n troben i els
aglans els podem veure enterra, als alzinars, sense gairebé més
profit que menjar per als porcs.
Arboces |
Murtons |
Si
ens centram amb aquests productes de la tardor, els esclata-sangs
podrien ser un dels menjars d’aquesta diada. Les receptes més
comuns a la nostra illa són a la brasa o fregits, amanits tant d’una
manera com de l’altra amb all i julivert picats, un pols de sal i
un altre de pebre dolç. També es cuinen amb arròs, un arròs dins
el “tià” amb esclata-sangs, cames seques i llom de porc és un
dels grans plaers culinaris de la nostra gastronomia casolana. Les
cames seques, són també un dels reis dels bolets, es cuinen amb
carn de porc i sobrassada, o amb altres carns.
Esclata-sangs |
Aglans |
Abans
l'aglà formava part de la cuina menorquina de subsistència, se'n
feien “amargos” dels aglans dolços, com també farina, o es
menjaven com a fruit sec. Les arboces, avui en dia es perden madurant
als seus arbres, ja que pràcticament no es recullen. Amb les arboces
se'n feien melmelades i confitures, també licors o formaven part
dels postres com per exemple el brossat amb mel i arboces, que ben bé
podria ser una de les postres d’aquests dies. La magrana és també
una de les fruites de Tots Sants. Un postre antic de la nostra
gastronomia fet amb aquesta fruita de tardor son les magranes
amanides amb vi dolç o moscatell i canyella en pols.
Rebosteria
perduda
Potser
sigui la rebosteria el que més hem conservat de la festa de Tots
Sants, però també apuntar que productes que avui consideram ben
nostres com és el cas dels bunyols o dels panellets, són també
costums que ens van venir de fora.
Per
Tots Sants, a Menorca el postre més típic d’aquell dia era la mel
i mantega, com també eren típics d’aquell dia els ja
desapareguts panets de mort.
Molts
podem pensar que els bunyols de Tots Sants són una cosa ben nostra,
i avui en dia sí que ho són, però els bunyols són, segons
Ballester, influència de la península, però amb varis segles de
presència a la nostra illa. Els bunyols de Tots Sants, o bunyols de
forat es poden fer de pasta d’ensaïmada o bé aquells més antics
fets amb pasta de moniato o de patata. El que sí sembla ser ben
nostre és el costum de menjar-los mullats amb arrop de raïm. També
és costum mullar es bunyols, ensucrats, amb mel de Menorca. Avui en
dia, menjar bunyols per Tots Sants és potser la tradició més
arrelada a l’illa.
Els panellets també formen part del nostre receptari de Tots Sants, són de procedència catalana.
Els panellets també formen part del nostre receptari de Tots Sants, són de procedència catalana.
Els
panellets més tradicionals són els de pinyons. El panellet és una
bolla que es guarneix de fruits secs com és el cas del pinyons, com
també d’ametlles, avellanes…. Altres panellets porten essències
com les de cafè, maduixa o granadina, xocolata, etc.
Finalment,
un altre dels postres antics de Tots Sants eren els moniatos al forn,
que bé es podien menjar tal qual com a postre o bé mesclats amb
mel.
Panellets |
Quines ganes que em fa!!
ResponEliminahola soy dafne fan molta gana
ResponEliminaEls bunyols estaven molt bons
ResponElimina